Karp Wigilijny – prosty przepis, jak zrobić pysznego karpia na święta?
Przepis na Karpia Wigilijnego:
Składniki:
- 4 filety z karpia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 1 cytryna
Jak przygotować Karpia Świątecznego?
- Filety Karpia skrop dobrze sokiem z cytryny.
- Filety dopraw solą i pieprzem.
- Filety odstaw na kilka godzin do lodóweczki, aby rybka przeszła przyprawami.
- Przygotuj panierkę z mąki pszennej i bułki tartej.
- Nałóż panierkę na filety, możesz np. wsypać ją do plastikowej reklamówki, następnie wrzucić w nią filety i lekko podrzucać.
- Na patelni stop masło, następnie dodaj olej i zacznij smażyć rybkę na średnim ogniu.
Smacznego!
Przepis przygotowała Katarzyna dla EMCIO.COM